Thesis

 

Serving up revolution: feminist restaurants, cafés, and coffeehouses in the United States and Canada from 1972-1989 Public Deposited

Downloadable Content

Download PDF
Creator
Contributors
Abstract
    French
  • «Servir la révolution: l’histoire des restaurants, cafés et coffeehouses féministes de 1972 à 1989 aux États-Unis et au Canada» est la première histoire de plus de 250 restaurants, cafés et cafés féministes et lesbiennes qui ont existé au Canada et aux États-Unis pendant les années 1970 et 1980. En utilisant des documents commerciaux, des publicités, des périodiques féministes et lesbiennes et une douzaine d'entrevues originales, je passe en revue les façons dont les restaurants, cafés et cafés féministes ont parrainé des entreprises dirigées par des femmes et des femmes et ont favorisé des pratiques et des modèles non-capitalistes. L'existence de ces restaurants était un défi aux suppositions par rapport à la relation entre le féminisme et la cuisine et a démontré que ces restaurants pourraient être un espace d'autonomisation pour les femmes plutôt qu'une sphère oppressive. Je soutiens que l'histoire du restaurant féministe révèle l'importance de l'espace physique pour la socialisation, l'activisme, l'économie et la construction de la communauté. J'ai également apporté une contribution méthodologique en utilisant une grande base de données de guides de voyage pour les lesbiennes et les femmes, à partir de laquelle j'ai créé des cartes en utilisant la technologie de cartographie SIG. En fin de compte, je prétends que les restaurants féministes ont créé des environnements fertiles pour l'organisation politique et l'activisme. L'histoire des restaurants, des cafés et des cafés féministes aux États-Unis et au Canada est une histoire de pratiques commerciales, d'activisme politique et de politique alimentaire
  • English
  • “Serving Up Revolution: Feminist Restaurants, Cafés, and Coffeehouses from 1972-1989 in the United States and Canada,” is the first history of more than 250 feminist and lesbian restaurants, cafés, and coffeehouses that existed in Canada and the United States during the 1970s and 1980s. Utilizing business records, advertisements, feminist and lesbian periodicals, and a dozen original interviews, I examine the ways feminist restaurants, cafés, and coffeehouses promoted women-owned and women-centered businesses and fostered non-capitalist and non-hierarchal business practices and models. The existence of these restaurants challenged the assumption of a fraught relationship between feminism and cooking and showed that the kitchen could be a space of empowerment for women rather than an oppressive sphere. I argue that feminist restaurant history reveals the importance of physical space for socializing, activism, economics, and community building. I also make a methodological contribution by utilizing a large database of lesbian and women’s travel guides, from which I created maps using GIS mapping technology. By including a study of feminist coffeehouses, this dissertation is able to spotlight feminist activism and community building additionally in smaller towns as these commonly temporary women’s spaces could happen anywhere from a church basement in Iowa to the corner of a bookstore in Washington state. I ultimately argue that feminist restaurants produced fertile environments for political organizing and activism. The history of feminist restaurants, cafés, and coffeehouses in the United States and Canada is a history of business practices, political activism, and food politics
Subject
Publisher
Language
Identifier
Rights
  • All items in eScholarship@McGill are protected by copyright with all rights reserved unless otherwise indicated.
Institution
  • McGill University
Department
Degree
Type
Date

Relationships

In Collection:

Items